Skip to main content

Lucka 13: Sankta Lucia

Här får möta vår sångelev Vilja Skeppstedt som iklädde sig ljusdrottningens roll inför vår Julkalender år 2020. Vi repriserar denna lucka i år, och låter Vilja återigen, i form av Lucia, sprida sitt sken i vintermörkret. Vi hör också ytterligare några av våra elever i kören: Rebecca Björklund, Madeleine Darwiche, Klara Hallström och Mia Lennert.

Den 13 december bär på en magi. Varhelst man befinner sig denna dag så kan man träffa på ett luciatåg. Man blir försatt i ett tillstånd där tid och rum stannar upp. Firandet är en svensk tradition med italienska rötter för Lucia levde i Syracusa på Sicilien på 200-talet. Hon blev helgonförklarad år 308 av den katolska kyrkan. Inte undra på att italienarna kliar sig undrande i huvudet när de upplever det omfattande och djupt förankrade luciairandet hos den lutheranska svenska befolkningen. Dags att njuta av vårt magiska bidrag till dagens ljusfest.

Anna Persson har skrivit utkastet till det fantastiska arrangemanget, som sedan bearbetats vidare och producerats av Marcus Heier. Ytterligare en av våra musiklärare, Per-Inge ”Pinge” Persson har spelat in all sång och de av våra medarbetare som deltagit i inspelningen; t ex Hanne Björlin på fiol och Andreas Ralsgård på de vackra folkmusikflöjterna i slutet av stycket.

Pinge har sedan tillsammans med vår filmlärare, Maciej Kalymon filmat, och Maciej har sedan klippt och redigerat filmen.

Andreas Ralsgård, Anna Persson, Hanne Björlin, Klara Hallström, Maciej Kalymon, Madeleine Darwiche, Marcus Heier, Mia Lennert, PInge, Rebecca Björklund, Vilja Skeppstedt